TÜKETİCİYE ÖNERİLER

     İklim değişimine yol açan zehirli gazların ne kadarının sanayiden, ne kadarının evlerdeki tüketimden kaynaklandığı konusunda tahminler değişiyor. Gelişmiş ülkeler için yapılan tahminler, yüzde 25 ile 40 arasında değişiyor.

     Evimizdeki alışkanlıklarımızı değiştirerek biz de bu çabalara katkıda bulunabiliriz. Türkiye'de 10 yaşın üzerindeki yaklaşık 16 milyon elektrikli ev aleti, yeni enerji verimliliği yüksek ev aletleriyle değiştirilmesi halinde yıllık 2 milyon 500 bin MWh enerji tasarrufu sağlıyor.

     Kişisel olarak yapacağımız küçük katkılarla büyük olası etkilerin önlenmesine katkı sağlayabiliriz. Uzmanlar tarafında aşağıda sıralanmış olan önlem ve tedbirlere uymakla çevremiz için azda olsa katkı sunmamız olası hale gelecektir.




    Uzmanların önerilerini  şu şekilde sıralamaktadırlar.

Televizyon
     Sıradan bir televizyon çalışırken ortalama 100 Watt elektrik tüketir. Televizyonu kapatıp da prizden çekmezseniz, tüketim 2 Watt düşer. Yeni plazma ve LCD ekranlı televizyonlarsa daha fazla enerji tüketiyor. Bunların en büyük modellerinde elektrik tüketimi kullanım sırasında 400 Watt, kapalı ama prizdeyken 4 Watt çıkıyor.

Bilgisayarlar
     Gün boyunca ara ara kullanıldıklarından, bilgisayarları sürekli açıp kapamak pratik olmayabilir. Ancak İngiltere'de tüketicileri enerji tasarrufu konusunda bilinçlendirmeye çalışan Energy Saving Trust, bunun yerine bilgisayar monitörlerinin kullanılmadıkları zaman kapatılmalarını öneriyor. Kuruluş, aynı şekilde yazıcılar ve tarayıcıların da kullanılmadıklarında kapanması gerektiğini belirtiyor.

Şarj Aletleri
     Uzmanlar cep telefonları ya da MP3 ses cihazlarının ve diğer şarj adaptörü kanalı ile şarj edilen aletlerinin de kullanılmadıklarında fişten çekilmesini tavsiye ediyor. Eğer tüm tüketiciler bu çağrıya uyarsa, sadece İngiltere'de 115 bin evin elektrik ihtiyacının karşılanabileceği hesaplanıyor.


Buzdolabı ve Derin Dondurucular
     Dolabınızı, soba, radyatör, bulaşık makinesi ve ocak gibi ısıtıcı kaynaklardan uzak yerlere yerleştirin böylece enerji tüketiminizi yüzde 10-15 oranında azaltabilirsiniz. Buzdolabının sıcaklığını +5 derecede, derin dondurucunun sıcaklığının ise -18 derecede tutmak gereklidir çünkü daha düşük sıcaklık enerji israfıdır. Yemeklerinizi dolaba koymadan önce oda sıcaklığında soğutun. Buzdolabının kapılarının hava sızdırmaz olmasına dikkat edin. Sızdırmazlık kontrolü için beyaz temiz bir kâğıdı, kapı contası ile dolap kabinesi arasına koyun ve kapatın.